Dörrskyltar öppnar för nyfikenhet

dörrskyltarSkyltar hjälper oss i vardagen på ett sätt vi tar för givet, så gäller även för dörrskyltar. Det är liksom själva anledningen till att de finns där. De ger oss information som vi behöver för stunden. När vi läser dörrskyltar så gör vi det med anledningen att vi undrar vad som är på andra sidan dörren. När vi läser på skyltar längs vägen vi kör på så gör vi det för att vi undrar när vår destination kommer och hur långt kvar det är. När vi läser på läser informationen på skylten vid parkeringsplatsen så gör vi det för att få reda på om vi måste betala för att parkera vid den tiden och det datumen som är för stunden. Ingenting av detta hade vi kunnat veta om inte skyltarna fanns där, oavsett om vi talar om dörrskyltar eller parkeringsskyltar.

Det finns också skyltar som varnar oss för saker. Dessa kallas för varningsskyltar. Man kan tänka sig att dörrskyltar varnar oss från att gå in i fel rum, men det är ju bara en bidragande faktor dess uppgift. Varningsskyltar har ingen annan uppgift än att varna oss för någon specifik fara. Det kan vara att djur korsar vägen eller att det är halt på vägen. Det kan vara en arbetsplats där man ska ha hjälp på sig. Men sedan finns det skyltar som varnar för biologisk fara. Dessa skyltar sticker ut ur mängden med sitt utseende som är format just för uppseendeväckande anledningar. Med sina gula och svarta färger fångar de vår uppmärksamhet.

Skyltar får mycket skäll. Många tycker illa om skyltar, att de tar för mycket plats i vår värld och ger onödig information. Men så är inte fallet egentligen och det vill den här lilla texten klargöra. Skyltar, i alla dess former och stilar, är nyttiga för oss och hjälper oss i vardagen. Dörrskyltar till vägskyltar och varningsskyltar. Tack för att ni finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *